Page 11 - MODUS NEWS 02
P. 11
Auer+Weber+Assoziierte GmbH
With offices in Munich and Stuttgart, Auer+Weber has been increasingly involved in the design and realization of international projects. With an average staff of 100 people, Auer+Weber
has designed administrative, cultural, educational, research, and residential buildings, hotels, and sports and transportation facilities. The firm also works in urban development and
master planning. The common characteristic of its projects lies in the distinctive and coherent development of architecture, which emerges from each specific brief and unique site conditions.
Grandes Combes Courchevel
Auer+Weber’s architecture draws its unique character from an exhaustive examination of a building’s function, as well as from the conditions and potential offered by the site. The design process encompasses finding appropriate means of formal expression with the collaboration of all parties involved in the conception and realization.
This open process leads to individual and customized solutions that cannot be categorized into a defined style. The range of architectural conception extends from sculpturally defined volumes to structurally open landscapes. The common denominator of the architecture generated is openness and accessibility for the mind and senses. The clarity of the design provides orientation and enables various occupancy and interpretation possibilities for both the user and observer. Auer+Weber views its work as a social and cultural service of a highly artistic, functional, and technological standard, whose architectural quality and sustainability must be measured by how open and flexible it is for the diverse forms of living for which it creates a setting.
Auer+Weber’s open concept approach to design is reflected in The Grandes Combes Courchevel, a recreational resort that will be located prominently between two mountain peaks. The building, therefore, functions as both a connection and gateway. A connecting bridge ties together the two fringes of the accompanying building areas, allows pedestrians to walk around unaffected by entering traffic, and acts as a gateway on the journey up to higher skiing areas.
A square on the street level widens the space, inviting passersby to linger in an urban center for many important facilities, including the aquatic center, indoor sports halls, hotel, and lobby.
The design acknowledges the prominence and visibility of the site. A considerate treatment to the surrounding wilderness is one of its crucial elements. The image of the “fifth façade,” the landscape-like roofs and their integration into
the surroundings, is most influential to the design of this large complex.

   9   10   11   12   13