Page 23 - MODUS NEWS 01
P. 23
Located in Paredes, Portugal, the Spaceworkers® project arises from a common desire of three mentors, Carla Duarte, Henrique Marques, and Rui Dinis,
to create a “brand” capable of representing a horizontal approach across fields
as diverse as Architecture, Economics, Design, and
Fab Lab
In their award-winning designs, Spaceworkers avoids the obvious in a path where form clearly follows emotion. To meet its clients’ needs, the firm creates a compromise between the formal and functional options and the overall cost, with a balance of added value.
The Design Factory and Innovation in Paredes, Portugal, becomes a “factory” for the city... a space to communicate, know, and learn - in a fun way. The Design Factory has a live design interpretation center as well as a Fab Lab (fabrication laboratory, a fast public prototyping center). It is a building that must maintain a dialogue with the city, an organic block, which gently lands on a square.
The result is a kind of constant challenge to the senses, appealing to discovery, experimentation, and a new way of experiencing
an amazing city. It’s a space where the site’s physical boundaries blend into the shape’s geometry and permeability zones, reinforcing the desired fluidity of the surrounding urban space. The building presents itself as a massive form, modeled on the
basis of the foreign relations it creates, which is easily recognized and able to stimulate the curiosities of passers-by, in a constant game of seduction between “hide” and “show”. The interior was conceived as a continuous functional spiral around a huge central void, exploring the idea of transparency, diluted in a lacy structure (suggesting the branches of trees in a dense forest), making the perception of possible different spaces in a constant invitation to movement and discovery of visible spaces.
The form of the building, empty inside, reflects the form in which the building interacts not only with the city but also with the external elements responsible for the thermal changes inside. This patio, along with deciduous trees, regulates the interior of the building, helping control sun exposure and substantially reducing the energy needed to cool or heat the interior spaces. The building has a radiant heating and cooling system instead of the normal use of air conditioning, further reducing the energy needed and, consequently, the CO2 footprint.

   21   22   23   24   25